Το γνωστό ζιζανιοκτόνο Roundup (της Monsanto) αλλοιώνει το DNA!

Admin | Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013 | 12:33 π.μ. | 0 σχόλια

Μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Archives of Toxicologyαποδεικνύει για ακόμα μια φορά ότι δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο στην έκθεση στο γνωστό ζιζανιοκτόνο Roundup (glyphosate) που χρησιμοποιείται στις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες της Monsanto, ακόμα και αν αυτό έχει αραιωθεί κατά 99.8%. Σύμφωνα με αυτή τη μελέτη, το Roundup που ψεκάζεται ανά τόνους σε όλο τον κόσμο είναι τοξικό για το ανθρώπινο DNA έστω και σε μείγματα μεγάλης αραίωσης. Ήδη υπήρχαν έρευνες που είχαν αποδείξει ότι το Roundup προκαλεί βλάβη στο DNA για να μην αναφέρουμε τις ορμονικές διαταραχές και τον καρκίνο. Η νέα όμως αυτή έρευνα είναι μία από τις πρώτες που αποδεικνύει την επικινδυνότητά του ακόμα και σε αραιωμένες ποσότητες, γεγονός που αναφερόταν συχνά σαν επιχείρημα για την ασφάλεια της χρήσης του.

«Οι συγκρίσεις με τα αποτελέσματα των προηγούμενων μελετών με τα λεμφοκύτταρα και τα κύτταρα από τα εσωτερικά όργανα δείχνουν ότι επιθηλιακά κύτταρα είναι πιο επιρρεπή στην κυτταροτοξική επίδραση και στις επιβλαβείς για το DNA ιδιότητες των ζιζανιοκτόνων,» αναφέρουν οι συγγραφείς του άρθρου. Από τη στιγμή που βρήκαμε γενοτοξικές επιπτώσεις (βλαπτικές για το DNA) μετά από την έκθεση σε χαμηλής περιεκτικότητας μείγματα που χρησιμοποιούνται στη γεωργία, τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι η εισπνοή αυτών των ουσιών μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο DNA των ανθρώπων

Είναι αξιοπρόσεκτο ότι δεν είναι απλά το συστατικό το glyphosate στο Roundup, που είναι εξαιρετικά δηλητηριώδες, όσο ότι είναι ενισχυμένη η τοξικότητα αυτού του χημικού στην παρουσία άλλων προσθέτων στο μείγμα. Για παράδειγμα, η πολυοξυαιθυλονεαμίνη μία επιφανειοδραστική ουσία η οποία διευκολύνει την απορρόφηση του προϊόντος glyphosate στα κύτταρα, και έχει βρεθεί να αυξάνει σημαντικά την τοξικότητα του Roundup στους ανθρώπους. Παρόλο τις διαβεβαιώσεις της Monsanto για το αντίθετο, το Roundup είναι καθαρά ένα εξαιρετικά τοξικό χημικό που δεν έχει θέση στη γεωργία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε η GreenMedInfo.com, το Roundup έχει ενοχοποιηθεί για λεμφώματα, ορμονικές διαταραχές σε παιδιά, βλάβες στο DNA, χαμηλές τιμές τεστοστερόνης, ενδοκρινολογικές διαταραχές, καρκίνο στο συκώτι, μηνιγγίτιδα, καρκίνο του δέρματος, νεφρική δυσλειτουργία ακόμα και δηλητηρίαση με ουράνιο. Όσον αφορά τις επιπτώσεις στο περιβάλλον το Roundup αποτελεί μία διάχυτη απειλή για τον αέρα, το νερό και ιδιαίτερα τα υπόγεια ύδατα και τα αποθέματα πόσιμου νερού αφού μελέτες έχουν δείξει ότι ΔΕΝ βιοδιασπάται ικανοποιητικά όταν το ψεκάζουν.

Προσοχή ειδικά την Άνοιξη που στον κήπο ή στο μπαλκόνι χρειάζεσαι κάτι για τα ζιζάνια, προμηθεύσου κάτι βιολογικό ή ακολούθησε πιο φυσικές μεθόδους πρόληψης και καταπολέμησης.

Category: ,

0 σχόλια

Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά, χλευαστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς δεν θα δημοσιεύονται. Θα παρακαλούσαμε τα επίσης να γράφετε με μικρά ελληνικά και όχι greeklish.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...