300% αυξημένοι οι ανεμοστρόβιλοι στην Ελλάδα! Προβληματισμένοι οι επιστήμονες. Έξαρση του φαινομένου την τελευταία 10ετία. (UPDATED)

Admin | Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013 | 11:20 μ.μ. | 0 σχόλια

Aρκετοί νομοί διατρέχουν κίνδυνο να πληγούν από ανεμοστρόβιλους αυξημένο κατά 300%. Έλληνες επιστήμονες αναφέρουν πως οι υψηλότερες θερμοκρασίες που επικρατούν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, έχουν αυξήσει αισθητά τα περιστατικά των «μικρών τυφώνων» που μεταφέρουν ανέμους με ταχύτητες ακόμα και 250 χλμ.την ώρα.
Η συχνότερη εμφάνιση του φαινομένου έχει αναγκάσει τους μετεωρολόγους και τους κλιματολόγους στη χώρα μας να...
ασχοληθούν τα τελευταία χρόνια με τους ανεμοστρόβιλούς. Σύμφωνα με τον Μιχάλη Σιούτα, διευθυντή του Κέντρου Μετεωρολογικών Εφαρμογών του ΕΛΓΑ, τουλάχιστον εννέα νομοί της Ελλάδας, αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο σαρωτικών ανεμοστρόβιλων.

«Πρόκειται για περιοχές που γειτνιάζουν με τη θάλασσα, έχουν επίπεδο γεωλογικό ανάγλυφο στο μεγαλύτερο μέρος τους και συγκεκριμένες κλιματικές συνθήκες» αναφέρει ο κ. Σιούτας. Επιπλέον έρευνες που έχουν γίνει αναδεικνύουν την Ηλεία σε ελληνική πρωτεύουσα των ανεμοστρόβιλων, καθώς την τελευταία δεκαετία έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 40 επεισόδια.

«Οι σίφωνες, που είναι το επιστημονικό όνομα των ανεμοστρόβιλων, εμφανίζονται αρκετά συχνά στα νησιά του Ιονίου και τις δυτικές ακτές της χώρας, λόγω των συχνότερων καταιγίδων. Παρ΄ όλα αυτά, η έλλειψη επιστημονικής γνώσης δυσκολεύει την εξαγωγή συμπερασμάτων για τα επίκεντρα των φαινομένων αυτών.

»Για παράδειγμα η Ηλεία είναι σαφώς το επίκεντρο των ανεμοστρόβιλων για την Ελλάδα, αλλά μέχρι στιγμής δεν μπορούμε να εξηγήσουμε το γιατί» υποστηρίζει στο ρεπορτάζ ο Μιχάλης Σιούτας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα σύγκρισης είναι πως ο τυφώνας Σάντι στις ΗΠΑ έφτασε τα 145 χ.α.ω. την ώρα που το 50% των ανεμοστρόβιλων στην Ελλάδα πνέει με ταχύτητες από 150 έως 250 χ.α.ω.
(patrisnews)

Σχόλιο psekasmata

Θα έπρεπε ο κύριος του ΕΛΓΑ να θυμηθεί ότι ο οργανισμός (ΕΛΓΑ) είναι μέλος της Weather Modification Association (WMA) δηλαδή της Διεθνούς Εταιρείας τροποποίησης του καιρού. Αυτό που διαπιστώνεται κύριε Σίουτα λέγεται τροποποίηση του καιρού. Μη μας κάνετε άλλο τους ανήξερους.

Δείτε στο παρακάτω link με την ανάρτηση στο Διαύγεια για την συνδρομή του ΕΛΓΑ στην WMA.




Category: , , , , ,

0 σχόλια

Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά, χλευαστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς δεν θα δημοσιεύονται. Θα παρακαλούσαμε τα επίσης να γράφετε με μικρά ελληνικά και όχι greeklish.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...